alutaguse tuulepark

Alutaguse kui rohepöörde suunanäitaja

Otsime võimalusi tuulepargi rajamiseks

Tuuleenergia eriplaneering

Alutaguse Vallavolikogu algatas 2021. aasta alguses kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu ja selle keskkonnamõjude strateegilise hindamise, eesmärgiga välja selgitada elektrituulikute rajamiseks sobivad asukohad Alutaguse valla lääneosas. Planeeringuala suuruseks on u 15 770 ha ning ala jääb Peressaare, Tagajõe, Oonurme, Kellassaare, Sahargu, Tudulinna, Roostoja, Taga-Roostoja ning Lõpe külade territooriumile (vaata kaarti allpool).

Eriplaneeringust huvitatud isikuks on taastuvenergia ettevõte Sunly koos maaomanikuga Metsakohin OÜ (SW Tuulekohin).

Kaardivaade uuringualale

Miks Alutagusele?

Hajutatult üle Eesti paigutatud puhtad elektritootmise võimsused koos tuleviku nutikate salvestuslahendustega aitavad vältida maapiirkondades elektrikatkestusi ja suurendavad Eesti energiasõltumatust. 
Lähedal asuv tuulepark pakub kaitset kõrge elektrituruhinna eest!

Uuringud annavad lõpliku selguse, kuid esialgsel hinnangul leidub siin piirkonnas alasid, kuhu elektrituulikuid oleks võimalik paigutada loodusesse nii, et need ei häiriks elanikke, ei jääks eluhoonetele väga lähedale ega segaks liigselt ka linde ja loomi. Täpne tuulikute paigutus selgub koostöös kogukonnaga planeeringumenetluse käigus, kuid hetke parima teadmise kohaselt on võimalik tuulikuid paigutada asustuse vaatenurgast küllalt varjatud aladele.

Alutaguse valla lääneosa vabaneb Kaitseministeeriumi elektrituulikutele seatud kõrguspiirangutest juba mõne aasta pärast.

Mida võidavad sellest kohalikud?

Tuulepargi eluea jooksul saavad lähedusse jäävad majapidamised iga-aastast rahalist toetust, mille maksmise alused on keskkonnatasude seaduses.

Oleme loonud kalkulaatori millega saad välja arvutada, kui palju võid aastas saada toetust, kui elad tuulepargi läheduses kuni 3 km raadiuses.
Võimalus saada tuulepargist võrgutasuta puhast elektrienergiat, mis võib meelitada piirkonda uusi tööandjaid.
Tuulepargi ja selle taristu rajamine ning hooldamine loob piirkonda uusi töökohti.  
Elada tulevikku vaatavas ja puhta energiaga piirkonnas. 

Kuidas teeme?

Kuna tuulepark on olulise ruumilise mõjuga ehitis, siis leitakse sellele parim võimalik asukoht kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu kaudu.

Eriplaneeringu algatamine ei tähenda seda, et otsus tuulepargi ehitamiseks on juba tehtud, vaid sellega luuakse võimalus koostöös kogukonna, kohaliku omavalitsuse ja arendajatega teemat uurida ja parim võimalik lahendus välja töötada.

Kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu menetluse raames koostatakse esmalt planeeringu lähteseisukohad ja keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) programm. 

Seejärel koostatakse tuulepargi asukoha eelvalik (sh detailse lahenduse koostamine) koos KSH-ga (sh uuringud). Eriplaneeringuga samaaegselt läbiviidava KSH eesmärk on teada saada, missugune kaudne või vahetu mõju on tuulepargil looduskeskkonnale, inimese tervisele ja heaolule, kultuuripärandile või varale.

Planeeringumenetlus kestab hinnanguliselt kokku umbes 2,5 kuni 3 aastat. Kohalikel on võimalik kaasa rääkida kogu planeeringumenetluse vältel – mida varem, seda parem, sest see võimaldab paremini seada uuringute fookust ja tuulikute asetust.

Kuhu oleme jõudnud?

Möödunud aasta alguses sai valmis Alutaguse valla eriplaneeringu asukoha eelvaliku eelnõu ning keskkonnamõju strateegilise hindamise I etapi aruande eelnõu. Dokumendid käisid kooskõlastusringil ning hetkel toimub planeeringulahenduse korrigeerimine ja täiendamine. Sellele järgneb avaliku väljapaneku etapp, kus saavad arvamust avaldada kõik soovijad.

Eriplaneeringu asukoha eelvaliku eelnõu peamine muudatus on see, et olulisel määral on vähendatud asukoha eelvalikuala pindala ja planeeringusse on jäetud ala 1 (loobutud on aladest 2 kuni 8). Seega kavandatakse eriplaneeringuga vaid üks tuulepargi ala.
Algatamineveebruar - veebruar 2021
Lähtedokumentide avalikustamine ja asutuste kaasamineseptember 2021 - aprill 2022
Lähtedokumentide täiendaminejuuni - juuni 2022
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande koostamine ja uuringute läbiviiminejuuli 2022 - jaanuar 2024
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande kooskõlastaminejaanuar - jaanuar 2023
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande avalikustaminenovember - november 2023
Asukoha eelvaliku ja KSH aruande vastuvõtminejaanuar - detsember 2024

Eriplaneeringu ajajoon

Püsi meie tegemistega kursis.